Monday, February 6, 2023
Home Stiri Satu Mare Școala Altfel-Școala Siguranței Rutiere pentru elevii din Negrești Oaș, Livada și Carei

Școala Altfel-Școala Siguranței Rutiere pentru elevii din Negrești Oaș, Livada și Carei

politi

Problema accidentelor rutiere grave în care sunt implicați cei mai tineri șoferi a fost subiectul seminarului organizat de polițiștii de prevenire și ordine publică, în data de 8 aprilie 2015 la Liceul Teoretic din Negrești Oaș.
Elevii claselor a XI-a sub directa coordonare a doamnelor Mariana Vasile și Eva Corpaș, profesori diriginți, au asistat la o prezentare pe tema accidentelor rutiere mortale petrecute în județul nostru într-o perioadă de 10 ani. Miturile legate de circulația rutieră au fost, rând pe rând, demontate de date științifice provenite din statisticile Poliției Române, dar și din alte surse credibile de informații cum sunt date ale Comisiei Europene sau ale Organizației Mondiale a Sănătății. Care sunt punctele tari și punctele slabe ale legislației române în materie de circulație, dar și alți factori de risc ce nu sunt prevăzuți în lege, dar care influențează negativ capacitatea de a conduce autovehicule au fost aduși în atenția publicului tânăr prezent în sală.
Influența diferitelor substanțe, droguri legale sau ilegale, asupra conducătorului auto, a fost, de asemenea, dezbătută împreună cu elevii aflați, cei mai mulți dintre ei, în pragul majoratului. Astfel, dacă conducerea sub influența drogurilor constituie o infracțiune în sine, alte substanțe, considerate legale, acționează și ele în sensul perturbării conducătorului auto. Elevii au aflat că energizantele sau cafeaua nu rezolvă problema oboselii la volan, ci, din contră, după o perioadă de câteva minute de aparentă înviorare, consumă din rezervele strategice de energie ale organismului, necesare pentru situații limită.
Seminarul susținut de inspector principal Hrihorișan felicia și agent șef principal Știop Marcel, din cadrul IPJ Satu Mare, s-a dovedit benefic tinerilor

viitori conducători auto din Negrești Oaș, care s-au dovedit deosebit de interesați de subiectul abordat.
Activități de educație rutieră în rândul micilor pietoni au fost organizate de polițiști și în data de 9 aprilie 2015 la Școala Gimnazială și la Grădinița cu Program Prelungit din Livada.
Dacă preșcolarii și cei mai mici dintre școlari au învățat reguli de circulație, elevii claselor a III_a și a V-a au fost interesați de siguranța în mediul online. Copiii au învățat câteva elemente de bază pentru a naviga în siguranță, dar și cum să se protejeze în rețelele de socializare pentru a nu deveni victime ale infractorilor ce acționează în mediul online. În acest sens au fost distribuite și materiale informative pentru elevi și pentru părinți, discuțiile cu elevii demonstrând că nici părinții nu sunt familiarizați cu regulile de bază necesare protecției copiilor în spațiul virtual.
Cele 4 întâlniri susținute de inspector principal Hrihorișan Felicia din cadrul IPJ Satu Mare și de agent Cochera Paula din cadrul Poliției Orașului Livada au fost utile, dar și atractive pentru copii prin diversele forme de abordare: de la corelații cu povești cunoscute, la prezentări de imagini și filme educative, până la activități practice într-o intersecție imaginară realizată cu ajutorul unui poliplan în curtea GPP Livada. Peste 200 de copii și 8 cadre didactice au participat la aceste activități.
La Carei, miercuri, 8 aprilie 2015, elevii clasei a IV-A B de la Școala Gimnazială “Vasile Lucaciu” Carei, coordonați de doamna învățătoare Iederan Florica s-au întâlnit cu comisar de poliție Simona Săndulescu din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare și cu polițiștii ai formațiunilor de ordine publică și rutieră de la Poliția Municipiului Carei.
În prima parte a întâlnirii, elevii au discutat despre agresivitatea colegilor lor, cauzele și manifestările acestora, precum și despre importanța respectării regulilor și despre pericolele pe care le ascunde internetul.
Surpriza pregătită copiilor a venit în cea de a doua parte a activității, când, echipați cu veste inscripționate “Patrula școlară” au desfășurat o acțiune de dirijare a circulației, învățând totodată cum trebuie să traverseze în siguranță strada, ce conduită să adopte în trafic pentru a nu fi accidentați și cel mai

important că trebuie să se asigure chiar dacă intenționează să traverseze pe la trecerea pentru pietoni.
Seriozitatea de care au dat dovadă a fost răsplătită de polițiști la finalul activității, copiii primind câte o vestă reflectorizantă pe care o vor folosi în calitate de participanți la trafic pe bicicletă.
Și elevii Liceului Tehnologic ”Simion Bărnuțiu” Carei au avut parte de o întâlnire cu polițiștii, ocazie cu care s-au dezbătut riscurile consumului de droguri și a substanțelor etnobotanice, consecințele pe termen lung, precum și răspunderea penală a minorilor.
Tinerii s-au arătat extrem de interesați de temele discutate, mai ales că aveau convingerea că substanțele etnobotanice sunt mai slabe decât drogurile și mai inofensive.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
lavi on