Friday, December 2, 2022
Home Stiri Satu Mare România, acuzată de măsuri “anti-maghiare” dar politicieni maghiari sunt scandalizați de sărbătorirea...

România, acuzată de măsuri “anti-maghiare” dar politicieni maghiari sunt scandalizați de sărbătorirea Zilei Naționale a României la Teatrul din Budapesta

unguri

O știre din anul 2010 atrăgea atenția prin  obtuzitatea și mentalitatea retrogradă a unei formațiuni politice maghiare care nu reușește să înțeleagă că au apus de mult timp vremurile imperialismului austro-ungar  iar europenii au nevoie de colaborare pe plan cultural și bună înțelegere nu de războaie secesioniste.

Iată știrea

“Ministerul Afacerilor Externe constată cu regret faptul că directorul Teatrului National al Ungariei, domnul Robert Alfoldi, sub presiunea unor demonstrații anunțate de către formațiunea politică Jobbik (formatiune nationalistă radicală – n.red.), a fost nevoit să anuleze angajamentul anterior de a pune la dispozitia Ambasadei României în Republica Ungară spatiul teatrului, pentru evenimentul care va fi organizat la 30 noiembrie 2010, cu ocazia Zilei Nationale a României”, este prima reacție a Ministerului român de Externe, după scandalul izbucnit în Ungaria în urma intenției oficialilor români din țara vecină de a sărbători 1 Decembrie la Teatrul Național din Budapesta.

Mai mult, Directorul Teatrului Național din Ungaria ar putea fi demis pentru că a închiriat sala pentru un eveniment cultural organizat cu ocazia Zilei României, transmite agenția de știri ungară MTI, citată de Mediafax.

La cinci ani de la acest incident, România este acuzată de aceiași formațiune care a împiedicat o colaborare pe plan cultural între români și maghiari în anul 2010, de măsuri antimaghiare  pentru că un extremist maghiar cu cetățenie română  este acuzat pentru că ar fi plănuit să confecționeze și să detoneze un dispozitiv exploziv la Târgu Secuiesc cu ocazia manifestărilor de Ziua Națională.

Cazul este aflat în cercetarea instituțiilor abilitate.

Partidul naționalist radical Jobbik din Ungaria a cerut Parlamentului să răspundă la acțiunile autorităților române împotriva maghiarilor din Ținutul Secuiesc, pe care le consideră “anti-maghiare” și “ilegale”, convocându-l pe ambasadorul României la Budapesta, relatează agenția MTI și Mediafax.

Potrivit antena3.ro, Gabor Vona, liderul partidului Jobbik, a afirmat sâmbătă că a cerut ca ambasadorul român să fie audiat într-o sesiune comună a Comisiilor de Afaceri Externe și Coeziune Națională din Parlamentul ungar, în legătură cu o “serie de acțiuni politice ilegale anti-maghiare, bazate pe intimidare”, împotriva maghiarilor care trăiesc în Ținutul Secuiesc. Nici un cuvânt despre  refuzul   cu care a fost tratată în 2010 comunitatea  românească din Ungaria și Ambasada României,  de a sărbători Ziua Națională la Teatrul  din capitală.

Vona a precizat că Guvernul ungar și diplomația au tăcut în legătură cu “abuzul de putere” al autorităților române și cu “încălcarea grosolană” a drepturilor colective ale comunității maghiare.

Cum rămâne domnule Vona cu drepturile comunității românești din muncipiul Carei , oraș ce face parte din țara numită România, oraș cu primar și viceprimar maghiar, de la formațiunea UDMR?

Cum se face că nerespectarea drepturilor românilor din comunitățile conduse de maghiari nu intră în vizorul dvs.?

În municipiul Carei, un oraș multietnic, UDMR aplică  prin consilierii săi locali conduși de președintele-primar Kovacs o atitudine sfidătoare la adresa românilor careieni, împiedicând  amplasarea unui bust al poetului nostru național Mihai Eminescu și al  omului de stat Ionel Brătianu, împiedicând întreținerea aleilor din cimitirele românești, împiedicând amplasarea de busturi românești în parcurile orașului, refuzând dreptul la geamuri noi la școala Vasile Lucaciu și gimnazială 1, făcând angajări pe criterii etnice, refuzând reabilitarea monumentelor românești sau alocarea de fonduri locale pentru realizarea lor la fel cum procedează pentru ale lor, etc.

De ce Ziua de 15 martie se poate sărbători constant  în Castel iar în acest an nu a mai fost posibilă desfășurarea  spectacolului dedicat Zilei Naționale a României în această locație, la fel ca în anii precedenți?

România este casă pentru toți cei ce s-au născut în această țară și deci trebuie respectată. Primarii UDMR  de ce nu respectă țara în care  își desfășoară activitatea și de ce e nevoie de  semnalările Buletin de Carei pentru  ca însemnele statului de drept să fie prezente în locurile oficiale?

Cetățenii acestui stat, de orice naționalitate sunt ei,  nu  merită  astfel de atitudini de incitare la rea înțelegere!  În fiecare țară civilizată din această lume , instituțiile culturale   sunt cele care promovează pacea și buna înțelegere între toate naționalitățile. Incitarea  la secesiune nu face cinste  nimănui, niciunui popor, cu atât mai mult când e vorba de un popor vecin!

Iar careienii știu mai bine ca oricine cum poate fi distrusă de o conducere totalitară o bună înțelegere etnică, bazată pe respect și toleranță reciprocă.  Dorește cineva reînvierea animozităților și atrocităților  din urma  Dictatului de la Viena sau din perioada dualismului? Oamenii de rând nu au nevoie de crize de personalitate din partea unor conducători  ce privesc unilateral , le ajunge criza economică și situația fragilă a traiului cotidian. Avem nevoie de lideri toleranți, bine intenționați în asigurarea unui climat economic prosper și  care au demonstrat până acum de ce  sunt capabili.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
ion on